Mikrozaļumu audzēšana
Kas ir mikrozaļumi
Mikrozaļumi ir jaunie dīgsti, kurus vāc īsi pēc sadīgšanas, parasti 7–18 dienu laikā, kad tiem ir attīstījušās pirmās īstās lapiņas. Tie ir aromātiski, garšīgi un bagāti ar bioloģiski aktīvām vielām. Mikrozaļumus izmanto salātos, uz maizītēm, sulās, kā arī ēdienu dekorēšanai.
Nepieciešamais aprīkojums
Mikrozaļumu audzēšanai nepieciešamas kvalitatīvas sēklas, audzēšanas trauks (ar drenāžas caurumiem), paliktnis, augsne, ūdens un pietiekama gaisma. Audzēšanai piemērota kā dabiska gaisma, tā arī mākslīgais apgaismojums.
Sēšana
Audzēšanas trauku piepilda ar augsni un viegli piespiež. Sēklas izsēj vienmērīgi pa virsmu, nepārsējot pārāk biezi, taču diezgan blīvi, lai sēkla ir viena otrai blakus. Sēklas paliek uz augsnes un tās ir jāiespiež ar karoti augsnē, neaprokot tās. Apsmidzina ar ūdeni. Pirmajās dienās traukam ir labi virsū uzlikt slogu, tieši uz sēklām, lai sēklas ir piespiestas pie augsnes. Pārklāj visu ar dvieli, lai ir tumsa. Katru dienu paceļ slogu un apsmidzina sēklas ar ūdeni. Kad sēklas sāk dīgt (aptuveni pēc 3-4 dienām), dvielis jānoņem un trauks jānovieto gaismā.
Laistīšana un kopšana
Augsnei jābūt vienmērīgi mitrai, taču ne slapjai, lai izvairītos no pelējuma. Kad sēklas sākušas dīgt, var sākt laistīt no apakšas, lejot ūdeni uz paliktņa. Trauks caur drenāžas caurumiem iesūks nepieciešamo ūdeni. Telpai jābūt labi vēdinātai, bez krasām temperatūras svārstībām. Optimālā audzēšanas temperatūra ir 18–24 °C. Ja zaļumi kļūst gari un bāli, tas norāda uz nepietiekamu apgaismojumu.
Ražas novākšana
Mikrozaļumi ir gatavi novākšanai, kad sasnieguši aptuveni 5–7 cm augstumu un tiem izveidojušās 2–4 īstās lapas. Ražu nogriež ar šķērēm uzreiz virs substrāta. Lai paildzinātu mikrozaļumu dzīvi, trauku var ievietot ledusskapī, tur apstāsies augšana un zaļumi uzglabāsies svaigi. (Ledusskapī zaļumus ievieto tikai tad, kad tie jau ir ražas ievākšanas staddijā).
Nav komentāru
Komentēt
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.
